Białko wieprzowe – w jakim celu wykorzystuje się je w branży spożywczej?

Białko jest podstawowym budulcem wszystkich narządów w organizmie. Z tego powodu powinno być kluczowym elementem diety. Co ciekawe, znajdziemy je nie tylko w jajkach czy białym mięsie. Producenci żywności chętnie dodają je do swoich wyrobów. Jakie rodzaje białka możemy stosować i jaką rolę odgrywa ono w przemyśle spożywczym? Dowiesz się z poniższego artykułu!

Białko i jego rola w organizmie

Białko umożliwia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Zapewnia właściwy rozwój, przyspiesza regenerację oraz wpływa na wzrost. Codziennie musimy spożywać odpowiednie ilości białka, jeśli chcemy utrzymać ciało w dobrej kondycji. Skąd je czerpać? Do wyboru mamy dwa źródła – roślinne i zwierzęce. Zwolennicy diety pozbawionej mięsa stwierdzą, że lepszą opcją są produkty odzwierzęce. Faktycznie soja zawiera imponującą ilość białka. To samo możemy powiedzieć o tofu, cieciorce czy wielu roślinach strączkowych. Jednak białko roślinne nie zawiera niektórych kluczowych aminokwasów, które znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Wiele osób twierdzi, że białko zwierzęce jest bardziej przyswajalne z uwagi na obecność błonnika i inhibitorów trawienia. Białka z mleka pochłaniamy w około 90%, zaś z kukurydzy wartość ta wynosi mniej więcej 60%. Oczywiście źródła roślinnego białka są pełne cennych witamin i są zdrowe dla organizmu. Można dojść do wniosku, że korzystne będzie włączenie do diety zarówno białka zwierzęcego, jak i roślinnego.

Białko wieprzowe a białko wołowe

Producenci działający w sektorze spożywczym chętnie wykorzystują białko do produkcji swoich wyrobów. Najczęściej jest to białko wieprzowe lub wołowe. Białko wołowe należy do jednego z najbardziej polecanych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Wołowina jest wysoce przyswajalna, a także sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, chroniąc przy tym tkankę mięśniową. A co możemy powiedzieć o białku wieprzowym? To cenne źródło kolagenu. Producenci wykorzystują je w celu poprawy walorów smakowych wędlin. Białko wieprzowe zwiększa zawartość mięsa w produkcie, poprawia gryzalność oraz ułatwia plastrowanie. Ponadto pozytywnie wpływa na czas obróbki i masowania mięsa. Struktura mięsa także się poprawia, dzięki czemu konsumenci chętniej je kupują.

Białko wieprzowe w przemyśle

Białko wieprzowe to jeden z dodatków spożywczych, które przynoszą korzyść nie tylko producentom żywności, ale też konsumentom. Wędliny z tym dodatkiem są bardziej mięsne, delikatniejsze oraz lepiej wyglądają. Dzieje się tak za sprawą białka wieprzowego wysokiej jakości. Producenci pozyskują je z takich źródeł jak to https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny. To sprawdzony, europejski dystrybutor dysponujący odpowiednimi certyfikatami. Użycie takiego białka wieprzowego przyspiesza i ułatwia proces wytwarzania wędlin. Ponadto jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy pragną prowadzić jak najzdrowszy tryb życia i poszukują sprawdzonych źródeł dobrego, a przede wszystkim wysokogatunkowego białka.

You May Also Like

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *