Whisky to jeden z najbardziej charakterystycznych rodzajów alkoholu na świecie. Nic dziwnego że tak wiele osób chętnie po niego sięga. Jest produkowany w różnych krajach – od Szkocji, przez Irlandię i Japonię, aż po Stany Zjednoczone. W zależności od pochodzenia oraz sposobu produkcji, whisky będzie różnić się smakiem.
Poznaj historię whisky
Whisky znana jest na starym kontynencie od wieków. Jeśli wierzyć wszystkim legendom, pierwsze prototypy tego rodzaju alkoholu powstały już w VII wieku. Za jego produkcję prawdopodobnie odpowiadali irańscy mnisi. Wyprodukowany przez nich napój nazywano „wodą życia”. Powstawał wtedy z produktów fermentacji owoców. Ceniony był za swoje właściwości lecznicze. Pierwsze współczesne wersje napoju pojawiły się w XVI wieku. Nazwę „whisky” wprowadzono w 1736 roku.
Obecnie na rynku znajdziemy najróżniejsze rodzaje whisky. Niektóre będą miały cierpki, gorzki smak, a inne zaskoczą swoją delikatnością. Wszystko zależy od wykorzystanego do produkcji surowca, destylacji, a nawet tworzywa, z jakiego była wykonana beczka, w której leżakowało whisky.
Poznajmy więc jeden z najczęściej wybieranych rodzajów trunku – blended whisky.
Blended whisky, czyli szkocka
Whisky single malt uważana jest obecnie za jeden z najlepszych rodzajów whisky. Do jej produkcji używa się wyłącznie wody, słodu jęczmiennego i drożdży. Single malt jest trzykrotnie destylowana i dojrzewa w beczkach przez co najmniej trzy lata. Smak i aromat zależą od regionu produkcji.
Nie możemy jednak zapomnieć o blended whisky, która jest znacznie bardziej rozpowszechniona w Europie, a ponadto kosztuje mniej. Szkocka wersja tego napoju powstaje poprzez zmieszanie szlachetnego single malt z single grain – czyli whisky produkowanej z różnych rodzajów zbóż. Dowiedz się więcej ze strony https://swiat-whisky.sklep.pl/8-blended-whisky-szkocka.
Należy również pamiętać, że whisky blended może posiadać inny smak, w zależności od miejsca produkcji. Na przykład w Stanach Zjednoczonych miesza się 20% czystego alkoholu z żytnią whisky i bourbonem.